Una dintre cele mai cunoscute tradiții pentru români se referă la prezența colivei, fie că vorbim despre slujba de înmormântare, fie că vorbim despre parastase. Coliva a ajuns, în acest mod, să fie una dintre cele mai respectate obiceiuri românești. În sine, coliva este un simbol al învierii trupului, însă mai multe despre semnificațiile colivei vom afla pe parcursul acestui articol.
Când trebuie adusă coliva?
Fie că vorbim despre slujba de înmormântare, fie că vorbim despre parastasele pe care le facem la 3, 9 sau 40 de zile de la deces, 3 luni, 6 luni 9 luni sau 1 an, coliva trebuie să fie prezentă. Chiar și în cadrul slujbelor unde sunt pomenite persoanele decedate, coliva este de nelipsit. Aceasta este un element cheie chiar și pentru pachetele pe care le împărțim după oricare dintre situațiile descrise mai sus, după ce preotul care a ținut slujba va turna puțin vin pe ea.
Ce semnifică coliva?
Pentru Biserica Ortodoxă, coliva este un simbol al trupului. Altfel spus, coliva este un simbol material atât pentru nemurire, cât și pentru înviere. Coliva a devenit un element important tocmai din acest motiv, iar în cadrul parastasului, a slujbei de înmormântare sau de pomenire, coliva este binecuvântată de către preot.
După binecuvântarea colivei, aceasta poate fi împărțită și mâncată de familia persoanei decedate. În sine, binecuvântarea colivei este realizată doar de preot, care cântă ”Veșnica pomenire”, moment în care persoanele prezente trebuie să ridice farfuria sau coșul în care se află coliva, să o legăne, fiind o modalitate de a comunica persoanei decedate.
Ce simbolizează ingredientele colivei?
În privința alimentelor din care este făcută coliva, este bine de știut că grâul este un simbol al persoanelor ce cred în rugăciune și care fac parte din Biserica Ortodoxă, a lui Iisus Hristos.
Grăunțele de grâu care este îndulcit cu zahăr simbolizează speranța familiei îndoliate că persoana decedată va avea o viață ”dulce” și plăcută în viața de dincolo, iar nu în ultimul rând, chiar și zahărul sau chiar și mierea folosite pentru prepararea colivei au o semnificație importantă. Zahărul sau mierea utilizate simbolizează speranța și mai ales credința persoanelor că vor ajunge și ele într-un loc frumos după ce acest drum al vieții se încheie și pentru ele.
Cum se face coliva?
Înainte de a discuta despre cum trebuie făcută coliva, este relevant să menționăm care sunt ingredientele sale:
- Arpacaș;
- Zahăr pudră;
- Nucă mărunțită;
- Biscuiți măcinați;
- Puțină sare;
- Coajă de lămâie.
Opțional, poți adăuga esență de vanilie, de lămâie sau chiar și de rom, 1 lingură din fiecare. Tot opțional, te poți orienta chiar și pentru bomboanele colorate. Un alt aspect important al colivei, pe lângă ingredientele sale, se referă la aspectul pe care îl are. În general, cu ajutorul unei forme de cruci, se decorează coliva la suprafață cu ajutorul prafului de cacao. În aceeași ordine de idei, coliva se poate decora chiar și cu praf de scorțișoară, pesmet, zahăr pudră sau chiar și cu nucă de cocos. În sine, acea cruce care este realizată pe deasupra colivei, indiferent de ingredientele din care este realizată, simbolizează creștinismul persoanei decedate.
Pentru a realiza coliva, este nevoie ca boabele de arpacaș să fie fierte până când devin foarte moi și când sunt foarte legate între ele. După ce arpacașul este gata, trebuie lăsat să se răcească. După ce s-a răcit complet, sunt adăugate restul ingredientelor. Este recomandat să gustați din colivă pe măsură ce adăugați ingredientele, iar în acest mod veți vedea ce mai trebuie să fie adăugat. Pentru ca coliva să nu mai fie moale, țineți cont că puteți utiliza biscuiții mărunțiți. Cu ajutorul lor, coliva nu va mai fi moale și va avea un gust și mai plăcut.
Așadar, putem spune în urma acestor informații că coliva este un element reprezentativ și necesar atunci când vine vorba despre slujba de înmormântare, de pomenire sau de parastase, fiind de nelipsit.