5 elemente care nu trebuie să lipsească de la înmormântare – care sunt acestea? Ce reprezintă ele și care este semnificația lor?
Pentru ca o înmormântare să îndeplinească toate criteriile aduse de tradițiile și obiceiurile românești, atunci este bine de știut că există 5 obiecte care nu trebuie să lipsească la o înmormântare românească. De ce spunem asta? Fiindcă tradițiile și obiceiurile fac parte din viața noastră zilnică, iar dacă persoana care a decedat ținea cont de tradiții și obiceiuri, atunci o metodă bună de a o cinsti este aceea de a include acele 5 obiecte care sunt de nelipsit la o înmormântare. Știm cât de dificile sunt acele momente, în care nimic nu mai contează, însă timpul este limitat, tocmai de aceea, firmele de servicii funerare vin în ajutorul nostru.
Iată care sunt acestea:
1. Coliva și sticla de vin.
De secole întregi, coliva este de nelipsit atât la înmormântări, cât și la parastasul persoanei decedate. Aceasta a fost evidențiată de Sfântul Teodor Tiron, iar în sine, coliva reprezintă credința pe care noi o avem față de reînviere, în fericirea și odihna veșnică, dar și în nemurirea persoanelor care au plecat de lângă noi.
Cum poate fi coliva un simbol al reînvierii? Iată explicația: coliva este făcută din grâu. Pentru ca grâul să crească, este nevoie să îl punem în pământ și să îl îngrijim. Tocmai din acest punct de vedere, grâul, ingredientul principal al colivei, reprezintă și semnifică credința în reînviere. La fel de bine, coliva mai este un simbol al fericirii, iar acest lucru provine tocmai din zahărul pe care îl conține, mierea și nu numai. În sine, acest lucru reflectă că și noi, la rândul nostru, avem credința și știm că vom ajunge într-un loc mai bun, liniștit, unde sufletul nostru să își găsească pacea și să se odihnească. Până atunci, însă, suntem încă pe Pământ, unde trebuie să ne ducem misiunea până la bun sfârșit. Fiecare dintre noi avem o misiune, iar misiunea firmelor de servicii funerare este aceea de a diminua durerea și munca pe care tu o ai de făcut în astfel de momente. Niciodată nu este momentul potrivit și niciodată nu vom ști cu exactitate ce avem de făcut, iar tocmai de aceea, firmele de servicii funerare sunt alături tine în orice moment.
2. Batista cu lumânare și monedă.
Batista, care are la baza sa o lumânare, iar în partea de jos este cusută o monedă, este un alt element ce nu trebuie să lipsească de la înmormântare. Lumânarea aprinsă, agățată de batistă sunt ținute în mână pe timpul slujbei de i se realizează persoanei decedate în Biserică, de către toate persoanele prezente. În sine, lumânarea care este aprinsă reflectă dorința, credința și speranța pe care o avem față de persoana decedată: ca ea să fi ajuns în Împărăția Domnului. În aceeași ordine de idei, batista este un simbol al tristeții și al regretului pe care îl avem față de persoana care tocmai s-a stins din viață. După terminarea slujbei din Biserică, este recomandat ca lumânarea să fie stinsă. Toate aceste trei elemente trebuie păstrate de către persoanele care le-au primit, fără a le arunca. Toate aceste trei elemente pot fi utilizate ulterior în activitățile zilnice, fără niciun fel de problemă.
3. Prosoapele.
Prosoapele sunt un element ce nu trebuie să lipsească de la înmormântare. Prosoapele li se oferă persoanelor care au venit să își ia rămas bun de la persoana decedată, ele agățându-se de oglinda mașinii lor, în drumul de la Biserică până la locul de veci al persoanei decedate. O regulă importantă este că trebuie să se ofere de către familia îndoliată minim 8 prosoape. Culoarea prosoapelor este mai puțin importantă, însă trebuie să se țină cont de numărul lor, astfel încât să fie un minim de 8 prosoape oferite către persoanele care au venit să își exprime regretul.
Este bine de știut că și preotul și dascălii primesc astfel de prosoape: preotul trebuie să primească un prosop mare, iar dascălii un prosop de mărime medie, ca cel al persoanelor care au venit să își ia rămas bun. În sine, prosopul are o semnificație profundă, aceea fiind de a reflecta momentul în care se produce trecerea persoanei decedate dintr-o lume în alta. Tocmai de aceea, prosoapele sunt oferite persoanelor care au venit să își ia rămas bun în ziua înmormântării, înainte de a se pleca de la Biserică către cimitir.
4. Prescură, cap și arhanghel.
Ultimul element de nelipsit ce nu trebuie sa lipsească de la înmormântare se referă chiar la prescură, cap și arhanghel. Arhanghelul reflectă credința noastră că persoana decedată va ajunge în Împărăția Domnului cu ușurință, dat fiind faptul că arhanghelul conține svastică, ceea ce reprezintă paza pe care persoana decedată trebuie să o treacă pentru a ajunge într-un loc mai bun.
Așadar, acestea au fost cele 5 elemente ce nu trebuie să lipsească de la o înmormântare, atunci când ne dorim ca tradițiile și obiceiurile românești să fie incluse și respectate cât mai mult cu putință.