Discursul de comemorare – când se susține acest discurs? Ce trebuie să incluzi în discursul de comemorare și care este rolul său?

Unul dintre cele mai importante și emoționante momente ce are loc chiar la slujba de înmormântare a unei persoane ce a trecut în neființă stă la baza discursului de comemorare. Discursul de comemorare poate fi susținut de orice persoană semnificativă pentru persoana decedată, iar în sine, acesta reprezintă o modalitate de cinstire și de amintire a persoanei decedate.

Este un moment emoționant, atât pentru persoana care susține discursul de comemorare, cât și pentru persoanele care au venit să își ia rămas bun. Discursul de comemorare este un element important, care îi poate ajuta pe toți cei prezenți să își amintească persoana care a trecut în neființă așa cum a fost ea pe parcursul vieții sale. Tocmai din acest motiv, discursul de comemorare este important să includă anumite aspecte, despre care vom vorbi astăzi.

Ce trebuie să incluzi în discursul de comemorare?

Discursul de comemorare este un moment emoționant, în care orice persoană dorește poate spune câteva cuvinte în memoria persoanei decedate. Discursul de comemorare trebuie realizat cu atenție și cu multă grijă, fiindcă suntem siguri că în acele momente, care sunt destul de copleșitoare, nu îți dorești ca intenția ta să fie înțeleasă neadecvat sau să jignești cumva familia îndoliată.

Din alt punct de vedere, discursul de comemorare este o modalitate de a te descărca și de a te elibera de sentimentele copleșitoare ce te-au cuprins în urma decesului persoanei dragi pentru tine. Tocmai din acest motiv, în discursul de comemorare ai posibilitatea de a exprima durerea pe care o simți, gândurile și sentimentele tale, iar totodată, părerea de rău pe care o porți. Bineînțeles, totul trebuie exprimat cu grijă și cu multă atenție, fiindcă toate persoanele prezente care au venit să își ia rămas bun sunt îndurerate de ceea ce s-a întâmplat.

Un alt aspect pe care îl poți include în discursul de comemorare se referă chiar la o amintire plăcută și semnificativă pe care o ai cu persoana care a trecut în neființă. Menționarea acestei amintiri te va ajuta atât pe tine, cât și pe celelalte persoane prezente, să vă amintiți preț de câteva secunde de cum era persoana importantă pentru voi pe tot parcursul vieții ei și este o modalitate de a-i cinsti amintirea, pe care o purtați în suflet cu atâta drag.

În acele momente, fiecare persoană care a venit să își ia rămas bun, pe lângă că încearcă să se împace cu ideea, trece prin acea etapă în care vor să afle cât mai multe despre persoana decedată, pentru a o putea ține încă în viață în sufletul ei. Tocmai pentru ca amintirea ei să fie ținută în viață și cinstită, pentru a vă aminti cu drag de personalitatea ei frumoasă și puternică, poți include în discursul de comemorare câteva cuvinte pe care persoana decedată le spunea adesea, un citat preferat al ei, un vers preferat dintr-o melodie, printre multe altele.

Când are loc discursul de comemorare?

Discursul de comemorare are loc chiar la ceremonia ce este realizată înainte de înmormântare. Pentru organizarea ceremoniei de înmormântare, dar și a înmormântării, firma de servicii funerare stă la dispoziția ta 24 din 24 de ore. Momentul în care survine decesul unei persoane este unul destul de dificil, iar organizarea acestor evenimente ce urmează să aibă loc poate fi destul de copleșitoare.

În acele momente îți este greu să te concentrezi, iar tocmai de aceea, este un moment potrivit să soliciți ajutorul firmelor de servicii funerare. Firma de servicii funerare îți va prezenta toate serviciile pe care ți le pot oferi, iar în acest mod, tu vei putea alege ce este mai potrivit.

Momentele sunt dureroase, timpul este limitat, sentimentele de învinovățire își pun amprenta asupra ta, iar tocmai din acest motiv, ai nevoie de ajutorul unor persoane profesioniste și cu suficientă experiență, precum cea deținută de firmele de servicii funerare.