Toiagul – ce este acesta și care este semnificația lui?

Atunci când vorbim despre elementele esențiale, conform tradițiilor și obiceiurilor românești cu privire la înmormântare, toiagul este unul dintre acestea. Toiagul, deși nu mai este atât de folosit în ziua de astăzi, are o semnificație aparte și este un element pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când cel mai neașteptat moment își face apariția, adică atunci când o persoană dragă ție trece în neființă. Însă, pentru a înțelege mai bine de ce este atât de important toiagul, trebuie să discutăm înainte de toate despre semnificația pe care acesta o are.

Ce este toiagul?

Toiagul este un element ce datează de secole întregi atunci când vine vorba despre tradiții și obiceiuri românești cu privire la înmormântare. Deși acesta nu mai este atât de prezent în ziua de astăzi, importanța și semnificația lui au rămas la fel de profunde și de importante. Toiagul este o lumânare înaltă, făcută chiar în consens cu statura persoanei decedate.

Toiagul este poziționat în Biserică la capătul persoanei decedate, în momentul în care i se realizează slujba de dinainte de înmormântare. Fitilul este aprins încă de la început, fiind lăsat să ardă până în momentul în care slujba este finalizată și vine momentul în care persoana decedată trebuie să fie condusă pe ultimul său drum, de la Biserică până la locul său de veci. Atunci când este condusă pe ultimul său drum, persoana decedată poate fi dusă cu mașina funerară prin locurile dragi în care îi plăcea să stea, însoțită de acele persoane care au venit să își ia rămas bun de la aceasta.

Așa cum toiagul este un element important din punct de vedere al tradițiilor și obiceiurilor, poți observa că mai sunt și alte tradiții pe care ai putea să le iei în considerare atât pentru înmormântare, cât și pentru ultimul drum al persoanei decedate. În acele momente copleșitoare, chiar dacă tot ce se întâmplă este foarte dureros, avem nevoie să ne mobilizăm și să organizăm înmormântarea, incluzând toate obiectele și accesoriile funerare necesare, pentru ca demersul să fie fără complicații. Fiind deja un moment dificil, suntem siguri că vă doriți să evitați cât mai mult complicațiile, fiindcă ar fi deja mult prea mult de suportat.

Pentru ca totul să se desfășoare optim, servicii funerare București sunt cei la care poți face apel cu încredere! În acest mod, toate accesoriile și obiectele funerare de care ai nevoie vor putea fi obținute fără probleme, în termen scurt, iar astfel, nu va mai trebui să faci foarte multe drumuri sau să te ocupi tu singur de tot. Apelând la servicii funerare București vei primi acel ajutor de care ai nevoie și pe care îl meriți, iar astfel, ai timp să respiri împăcat că ai făcut tot ce a ținut de tine și tot ce ai putut.

Care este semnificația toiagului?

Conform tradițiilor și obiceiurilor românești, toiagul reprezintă acel element pe care persoana decedată îl va lua cu ea pe drumul său către ceruri, dar chiar și până în Ziua Judecății, ca un punct de sprijin. Toiagul va fi o lumânare de care se va putea sprijini pe drum, dar și care îi va lumina calea ori de câte ori are nevoie.

Atunci când sufletul unei persoane pleacă în ceruri, până la pomana celor 4 săptămâni, spiritul ei își poate vedea toate amintirile, poate călători prin viața sa și își poate vedea în continuare toate persoanele dragi. În ziua în care se împlinesc cele 4 săptămâni, are loc Judecata sa, atunci când află dacă poate intra în Împărăția Domnului. Este important și ce facem noi în aceste 4 săptămâni, fiindcă parastasul, rugăciunile și gândurile noastre pot ajuta sufletul persoanei decedate. Parastasul este de nelipsit, fiindcă este făcut în cinstea și în memoria persoanei decedate, iar chiar și acolo sunt anumite elemente ce nu trebuie să lipsească.

Tocmai din acest punct de vedere, o altă interpretare a toiagului se referă la  faptul că, pe măsură ce fitilul său arde, păcatele pe care persoana decedată le-a săvârșit în timpul vieții sale sunt arse. Astfel, toiagul are o semnificație și pentru Ziua Judecății, fiindcă sufletul persoanei decedate se bucură de puritate.

Ca și în cazul înmormântării, firma de servicii funerare București te poate ajuta să organizezi parastasul și să achiziționezi toate elementele de care ai nevoie. Astfel, tu vei primi ajutorul care ți se cuvine, iar totodată, ai siguranța că nu îți lipsește nimic și că reușești să îi cinstești amintirea persoanei decedate și să te rogi pentru sufletul ei.