Hainele negre – un element al tradițiilor și obiceiurilor românești.
Atunci când o persoană dragă trece în neființă, înmormântarea este evenimentul ce urmează să aibă loc, dincolo de voia noastră. De secole întregi, hainele negre își fac prezența la înmormântarea persoanelor care au plecat dintre noi. Hainele negre sunt purtate atât la înmormântare, cât și ulterior, pe perioada doliului ținut de persoanele care doresc. Din acest punct de vedere, hainele negre sunt foarte importante, semnificația lor fiind profundă.
De ce se poartă hainele negre la înmormântare?
Hainele negre se poartă la înmormântare, în primul rând, pentru că este o formă de a arăta respect față de persoana ce a trecut în neființă. Per total, hainele negre sunt echivalentul ideii de doliu, fiind o metodă de a ne exprima părerea de rău și regretele veșnice pe care le avem, cu privire la decesul persoanei în cauză. Este o metodă de a ne arăta durerea, de a ne exprima sentimentele și emoțiile care ne-au acaparat în acele momente.
De secole întregi, conform tradițiilor și obiceiurilor, hainele negre sunt de nelipsit atunci când vine vorba despre înmormântarea unei persoane. Toate persoanele care vin să își ia rămas bun și să însoțească persoana decedată către locul său de veci, pe ultimul său drum, sunt îmbrăcate în negru. Acest lucru poate reflecta atitudinea pe care o avem față de moarte, iar totodată, faptul că împărtășim toți același gând: este dureros.
Purtarea hainelor negre la înmormântare poate fi o modalitate și de a ne transmite regretele familiei îndoliate, care trece prin aceste momente dificile. Este o metodă și de a le arăta disponibilitatea noastră de a le oferi suport, gândurile bune pe care le transmitem, fiindcă momentele prin care trebuie să treacă sunt apăsătoare și poate mult prea mult de suportat.
Decesul unei persoane, mai mult sau mai puțin neașteptat, este o etapă greu de experimentat și căruia greu îi putem face față în unele momente. După aflarea veștii, primul lucru pe care trebuie să îl facem este acela de a ne mobiliza pentru a organiza înmormântarea. Multe lucruri sunt de făcut, timpul este prea scurt, iar noi suntem deja mult prea epuizați.
Nu este nevoie să trecem singuri prin aceste momente! Este un moment dificil, iar tocmai din acest punct de vedere, este un moment potrivit să solicităm ajutor. Din partea cui? Din partea firmelor de servicii funerare non stop, care vor veni numaidecât la ușa noastră pentru a ne ajuta să implementăm toate procedurile necesare și pentru a stabili toate detaliile.
Hainele negre în perioada doliului
Hainele negre sunt purtate și ulterior, după terminarea înmormântării, pe perioada doliului. Doliul este ținut până când se face pomana de 4 săptămâni, dar în același timp, sunt persoane care țin doliul și până când se împlinește 1 an de la decesul persoanei dragi. Deși nu este o regulă sau o obligativitate în acest sens, hainele negre purtate în perioada doliului te ajută să îți exprimi gândurile și sentimentele.
Niciodată nu suntem pregătiți să pierdem o persoană dragă, iar atunci când se întâmplă, regretele, părerile de rău și sentimentul că pămânul ne fuge de sub picioare nu încetează să își facă apariția. După decesul unei persoane, avem nevoie să ne exprimăm, să ne descărcăm, să ne manifestăm toate sentimentele greu de suportat, fiindcă doar în acest mod ne vom putea adapta situației și o vom putea accepta câtuși de puțin.
Hainele negre în perioada doliului sunt o metodă potrivită de a ne exprima, fiindcă, în acest mod, le vom transmite oamenilor din jurul nostru că trecem prin această etapă dificilă. Din acest punct de vedere, hainele negre în perioada doliului este o metodă prin care durerea noastră prinde glas, fiindcă nu alegem să ținem în noi perioada și momentele dificile prin care trecem, ci alegem să o lăsăm să se vadă – fiindcă noi merităm, în primul rând, să fim văzuți.
Hainele negre sunt prezente și în momentul în care se realizează parastasul persoanei decedate, de către toate persoanelele care doresc să vină. Este o metodă de a-i cinsti amintirea persoanei decedate, căreia i se realizează parastasul și Veșnica Pomenire. Ca și în cazul înmormântării, servicii funerare non stop este locul la care trebuie să facem apel chiar și pentru organizarea parastasului și pentru a achiziționa acele elemente necesare.
Parastasul poate fi și el dureros, fiindcă este un moment în care conștientizăm mai mult ca oricând că persoana dragă nouă a trecut în neființă, iar din acest punct de vedere, putem resimți din ce în ce mai greu să ne concentrăm asupra a ceea ce avem de făcut. În schimb, atunci când apelăm la servicii funerare non stop, nu ne mai rămân prea multe de făcut, decât să alegem ce considerăm că este mai potrivit și să ne pregătim sufletește de acele momente.
Acestea fiind spuse, putem concluziona că hainele negre sunt unul dintre acele elemente ce datează în rândul tradițiilor și obiceiurilor românești de secole întregi, fiind o metodă de a ne exprima sentimentele, iar totodată, este o modalitate de a-i cinsti amintirea persoanei care a trecut în neființă și o formă de respect față de amintirea ei.