Tradiții după decesul unei persoane – ce se întâmplă în primele 40 zile?
După ce decesul unei persoane survine, până când are loc parastasul de 40 zile, sunt foarte multe tradiții și obiceiuri ce trebuie respectate, în memoria persoanei care a trecut în neființă. Deși multe dintre ele nu sunt neapărat obligatorii sau necesare, în acele momente limită, fiecare sugestie poate fi bine venită, în căutarea noastră de a ne găsi liniștea și de a ne simți împăcați cu situația și cu toate eforturile pe care le depunem pentru a-i cinsti amintirea.
Despre aceste tradiții și obiceiuri vom discuta astăzi, pentru că foarte multe semne de întrebare apar în momentul în care decesul unei persoane apare. Și chiar dacă nu ți-ai fi dorit să fie nevoie să citești astfel de informații vreodată, adevărul este că, mai ales atunci când persoana decedată ținea foarte mult la respectarea tradițiilor și obiceiurilor, respectarea lor pe deplin ne poate ajuta să-i respectăm principiile de viață pe care și le-a exprimat adesea, iar în același timp, amintirea.
Tradiții după decesul unei persoane
După ce survine decesul unei persoane, deasupra ușii unde locuia aceasta este pus doliul negru. Acest doliu reflectă suferința pe care familia îndoliată trebuie să o depășească și trebuie ținut până în momentul în care are loc parastasul de 40 zile. În sine, primele 40 zile sunt foarte importante, pentru că pe parcursul lor, sufletul persoanei decedate își vede toate amintirile din viață. Spre finalul acestor 40 zile, persoana decedată se va afla în fața propriei sale Judecăți, atunci când se va decide dacă sufletul său poate intra în Împărăția Domnului sau nu. Tocmai de aceea, respectarea obiceiurilor Bisericii creștine ortodoxe poate fi un ajutor pe care putem să i-l oferim: respectând aceste tradiții și rugându-ne cu sinceritate pentru sufletul său, reușim să îi transmitem gândurile bune și speranța pe care o purtăm legat de faptul că va ajunge într-un loc mai bun.
Pe lângă doliul negru care va sta deasupra ușii domiciliului unde a avut loc decesul sau unde a trăit pe parcursul vieții sale, se pot pune un pahar cu apă și ceva de mâncare, care să fie simbolic. În general, pe lângă paharul cu apă, este adesea regăsit un covrig. Așa cum am povestit deja, sufletul său își amintește toată viața pe care a avut-o pe tot parcursul acestor 40 zile și sufletul său merge în toate locurile pe care le-a îndrăgit. Conform obiceiurilor, acest pahar cu apă și covrig arată faptul că sufletul său este mereu bine primit și este un simbol al lucrurilor pe care dorim să i le oferim în tot drumul pe care îl are de făcut până când va sta în fața propriei sale Judecăți și își va găsi liniștea.
În aceste 40 zile, familia persoanei decedate poate ține doliu în memoria acesteia. Doliul, din punct de vedere a semnificației sale, reflectă părerea de rău și durerea pe care o resimte familia în urma acestei pierderi, pe care nu și-ar fi dorit-o vreodată. Doliul poate ține atât cât persoana în cauză dorește, inclusiv până când are loc parastasul de 1 an. Cert este că, pe timpul doliului, mai ales în primele 3 zile de la deces și până când are loc înmormântarea, obiceiurile și tradițiile creștine ne spun că îmbrăcămintea trebuie să fie neagră, doliul să fie purtat în piept și bărbații nu trebuie să se bărbierească. Bineînțeles, este alegerea fiecăruia cum alege să își țină doliul pentru o persoană dragă lui care a trecut în neființă, însă hainele negre sunt elementul esențial al doliului.
Chiar dacă rămâne la aprecierea fiecărei persoane cât ține acest doliu, hainele negre simbolizează suferința în care se află persoanele respective. Acestea ar putea fi un semnal pentru oamenii din jur, atât pentru a le transmite că au nevoie de suport emoțional în această perioadă, cât și că poate au nevoie de mult mai mult timp pentru a se împăca cu situația la care au fost supuși fără voia lor.
Chiar dacă lucrurile sunt incerte după ce survine decesul unei persoane, un lucru este sigur: poți apela cu încrede la firma de servicii funerare non stop București. Orientată către nevoile și dorințele tale, deschisă să găsească mereu soluții, firma de servicii funerare non stop București va fi alături de tine în fiecare moment din această etapă a vieții tale. Serviciile oferite sunt atât pentru realizarea priveghiului, cât și pentru efectuarea înmormântării sau incinerării și a parastasului.
Cu ajutorul pachetelor funerare care îți pot fi oferite, vei putea achiziționa toate elementele și accesoriile funerare ce sunt esențiale pentru acest demers ce trebuie respectat după ce survine decesul unei persoane. Echipa trimisă de serviciile funerare va fi alături de tine și te va ajuta să iei acele soluții potrivite, se va asigura că nu îți lipsește nimic și poate prelua foarte multe dintre sarcinile pe care aveai tendința să ți le atribui. De ce? Pentru că, în acele momente copleșitoare, timpul pe care ți-l acorzi este foarte important. Ai nevoie de timp de gândire, să te împaci cu situația, să te descarci și să îți exprimi suferința, iar plus de asta, nici nu trebuie să te ocupi tu de tot.
Servicii funerare non stop București este la dispoziția ta 24 din 24h, punându-ți la dispoziție foarte multe servicii care îți pot fi de ajutor, de la achiziționarea unui pachet funerar, până la procurarea actelor necesare, transport funerar, manipularea sicriului și nu numai.