Ce este bine de știut, atunci când trebuie să-i explicăm unui copil pierderea și trecerea în neființă a unei persoane semnificative pentru el? La ce trebuie să fim atenți și cum trebuie să abordăm această situație? Iată mai multe informații!
Atunci când survine decesul unei persoane, presiunea resimțită nu provine doar cauza evenimentului care a avut loc fără voia noastră, din păcate, ci și pe baza faptului că trebuie să anunțăm mai departe că persoana atât de dragă nouă și multor altora a trecut în neființă. Una dintre cele mai grele sarcini și responsabilități pe care o avem în acele momente se referă la a împărtăși această veste cu un copil, pentru că se află în acea perioadă în care conceptul de moarte este greu de perceput și stârnește sentimente copleșitoare.
Oricât de mult am încerca să evităm clipa în care îi spunem unui copil această veste cruntă, adevărul este că la un moment dat trebuie să aibă loc. Sinceritatea este un lucru important, pentru că, dacă stăm să ne gândim, decesul unei persoane nu este un lucru sau un eveniment pe care l-am putea ascunde, nici față de un copil, pentru prea mult timp. Acesta va întreba despre persoana respectivă, o va căuta, iar tocmai de aceea sinceritatea este mai mult decât importantă, pentru ca el să nu înțeleagă că a fost abandonat sau uitat de persoana care i-a fost atât de dragă, deoarece ar putea fi chiar mai dureros decât o explicație în acord cu vârsta lui.
Copilul nu este neapărat copleșit de explicația primită, atâta timp cât se face în acord cu nivelul său de dezvoltare și temperamentul pe care îl are, ci de situația care se poate produce fără explicația în sine, pentru că este un moment în care trage propriile sale concluzii. Așadar, am înțeles deja că ceea ce spunem trebuie să fie raportat la etapa de dezvoltare în care se află copilul, altfel spus, raportat vârstei lui. De la o vârstă la alta, copilul percepe lucrurile diferit. Odată cu trecerea timpului și odată cu înaintarea în etapele de dezvoltare, el începe să înțeleagă lucrurile din ce în ce mai clar și se poate bucura de independență.
În acest sens, atunci când trebuie să-i dăm această veste unui copil ce are mai puțin de 5 ani, trebuie să ne pregătim să oferim un răspuns tuturor întrebărilor tale. Pentru el, conceptul de moarte este foarte incert, iar astfel, foarte multe semne de întrebare vor ieși la suprafață. Psihologii recomandă ca răspunsurile oferite să fie cât mai simple, cât mai ușor de înțeles pentru acesta, iar în același timp, să acordăm atenție exprimării și tonalității pe care o avem.
Deși nu este nimic greșit în a-ți manifesta sentimentele, atunci când oferim această veste tristă unui copil ce are mai puțin de 5 ani, autocontrolul și gestionarea emoțiilor personale sunt două aspecte importante. După ce îi oferim toate informațiile de care avem nevoie, îi putem explica că și noi simțim tristețe și de ce, dar în timpul discuției, când abia se acomodează cu acest concept al morții, ar fi de preferat să încercăm să ne abținem din a ne manifesta fizic și vizibil emoțiile pe care le trăim. Tot ce simțim este de înțeles, este normal, pentru că situația nu este una plăcută, dar dacă începem, spre exemplu, să plângem în momentul acestei discuții importante, este posibil să-l speriem și chiar să transformăm întreaga situație într-una și mai copleșitoare decât este deja, pentru că în cele ce urmează nu va putea înțelege de ce persoana de atașament pentru el suferă și se poate simți frustrat de faptul că nu poate face nimic în această privință, luând în considerare că, în primul rând, nu va știi ce este de făcut.
În schimb, atunci când trebuie să-i dăm această veste unui copil care depășește vârsta de 5 ani, lucrurile pot fi considerate mai simple, decât în primul caz. Un copil care depășește vârsta de 5 ani poate fi mai acomodat cu acest concept al morții, pentru că, în sine, percepția lui și felul în care înțelege lucrurile sunt mult mai dezvoltate. Bineînțeles, acest lucru nu poate pune la îndoială că este un moment crunt pentru el, fiindcă trece prin acea etapă pe care trebuie să o confruntăm și noi, în calitate de adulți, de a accepta ceea ce s-a întâmplat.
Astfel, atunci când survine decesul unei persoane, pe lângă toate acele decizii pe care trebuie să le luăm și pe lângă presiunea timpului, vom fi puși și în această ipostază, de a-i explica unui copil ce înseamnă conceptul de moarte și de ce nu va mai vedea o persoană care a fost și va rămâne atât de importantă pentru el. Având în vedere că avem nevoie de timp și să ne concentrăm pe propriile gânduri și emoții, este recomandat să apelăm la firma de servicii funerare non stop București pentru a primi suportul de care avem nevoie.
Aceasta ne poate oferi toate recomandările de care avem nevoie și ne poate pune la dispoziție toate obiectele funerare de care avem nevoie, iar astfel, ne vom putea concentra pe ceea ce este esențial pentru noi, cu încrederea că lucrurile se vor desfășura fără complicații. Nevoia cea mai mare a unui copil este prezența persoanei semnificative pentru el, tocmai de aceea, a apela la firma de servicii funerare non stop București ne oferă posibilitatea de a-i oferi copilului timpul de care are nevoie în prezența noastră.