Care sunt principalele interdicții care apar în perioada acestui doliu? Ce simbolistică are această perioadă și ce este bine de știut? Iată mai multe informații!

Perioada doliului este una dificilă din toate punctele de vedere, iar un lucru bine de știut despre aceasta se referă la faptul că vine acompaniată cu o serie de interdicții, care datează de secole întregi în rândul tradițiilor și obiceiurilor Bisericii Creștine Ortodoxe. Deși acest doliu nu este obligatoriu, și rămâne la aprecierea fiecărei persoane dacă îl va ține sau nu, pentru cele care-și doresc acest lucru și care simt această nevoie, este important să cunoască toate acele lucruri care nu sunt recomandate în perioada doliului, care trebuie să fie ținut, în general, până în momentul în care se împlinesc cele 40 de zile de când a avut loc decesul persoanei în cauză.

Ce simbolistică are perioada acestui doliu?

Perioada acestui doliu are o simbolistică aparte, pentru că se referă la momentul în care familia sau cei apropiați acceptă trecerea în neființă a unei persoane dragi pentru ele. În sine, acest doliu le oferă oamenilor posibilitatea de a ține în viață amintirea unei persoane care a decedat și este forma de respect pe care i-o acordă, chiar și după încheierea firului luminos al vieții.

Acest doliu este util pentru persoanele care suferă o pierdere, pentru că le ajută să se simtă împăcate cu faptul că fac tot ce mai ține de ele în respectiva perioadă, care este atât de dificilă. După ce survine decesul unei persoane, oamenii apropiați au tendința de a se simți vinovați, deși nu puteau face nimic pentru a împiedica acest eveniment sau deși nu l-au cauzat. Tocmai de aceea, purtarea acestui doliu are o însemnătate aparte, pentru că-i ajută pe oamenii care trebuie să se confrunte cu această situație să obțină acea liniște interioară și sufletească de care au nevoie.

Mai mult de atât, acest doliu le transmite inclusiv oamenilor din jurul persoanei îndoliate că se află într-o perioadă dificilă, o perioadă în care cuvintele sunt de prisos și în care întrebările nu-și au rostul. Astfel, persoana îndoliată poate primi și înțelegerea sau chiar și empatia oamenilor din jurul ei, fără să fie nevoie să exprime sau să verbalizeze acest lucru, care este greu de spus.

Interdicții din perioada acestui doliu

În perioada acestui doliu, se presupune că persoanele care îl poartă nu trebuie să petreacă. Bărbații nu trebuie să se bărbierească, și în același timp, femeile trebuie să renunțe la anumite obiceiuri de tip estetic, însă bineînțeles, nu la toate sau la rutina de îngrijire pe care o au. În casa în care locuia persoana decedată nu trebuie să existe petreceri, și mai ales în primele zile de la momentul în care a avut loc decesul, televizoarele nu trebuie să fie deschise și oglinzile trebuie să fie acoperite.

Perioada acestui doliu, între mit și adevăr

Așa cum am menționat încă de la începutul acestui articol, deși doliul este o etapă care datează de secole întregi și face parte din categoria tradițiilor și obiceiurilor promovate de Biserica Creștină Ortodoxă, este bine de știut că totuși nu este obligatoriu. Acestea fiind spuse, putem înțelege că rămâne la aprecierea fiecărei persoane dacă ține perioada acestui doliu sau nu.

Există persoane care aleg să poarte acest doliu până la împlinirea celor 40 de zile sau chiar și până la împlinirea unui an de la deces, dar cu toate acestea, nu este o etapă obligatorie. Este recomandat ca fiecare persoană să ia acea decizie care este cea mai potrivită pentru tine.

Și dincolo de toate aceste lucruri, este bine de știut că firma de servicii funerare non stop București te poate ajuta în această perioadă dificilă, punându-ți la dispoziție acele pachete funerare pe care le-ai putea achiziționa pentru etapele care urmează și care trebuie să fie respectate. Aceasta îți poate oferi ajutor și în privința organizării priveghiului sau parastasului ce are loc chiar în ziua înmormântării, și tot ce trebuie să faci este să contactezi personalul acestei firme pentru a afla acele informații care sunt de interes pentru tine. Vei primi suportul de care ai nevoie!